söndag, september 09, 2007

Ungerskt bond-bröllop

Ja nu var jag tillbaka här hemma efter helgens bröllop i Siofok! Trots att jag inte trodde att det skulle vara en pina så visade det sig vara totalt raka motsatsen och jag måste medge att det var riktigt kul! Framför allt att det var så annorlunda! Så därför tänkte jag skriva ner lite här om vad vi gjorde och hur det gick till!
Först så samlades hela min släkt (och några till jag inte har någon aning om vilka de var) hemma hos min moster Hajni för det var hennes äldsta son Ferenc som skulle gifta sig. Där bjöds det på kakor och kaffe och precis som på alla släktsamlingar alkohol i stora lass. Efter ca en timme kom en mycket liten orkester på ca 5 man och började spela och efter ytterligare en stund så kom en "toastmaster" höll ett kort tal om att han hämtade ut min kusin Ferenc ur huset etc. Sen tågade vi i procession ner till huset där bruden bodde där det var mer kakor och dricka och musikspelning. Sen höll toastmastern ett kortare tal till hennes familj, släkt och vänner om att han nu hämtade ut bruden ur hennes hem etc etc...
Efter detta tågade brud,brudgum alla tärnor följt av de två stora släkterna ner till borgmästarkontoret nere i byn följt av orkestern som spelade. Under vägen till borgmästarkontoret så gick folk ur båda familjerna och bjöd grannar och folk som hade stannat för att titta på följet på vin och kakor utmed vägen för att de skulle kunna fira och glädjas med brudparet!
När vi kom fram till borgmästarkontoret så var det en ceremoni där och sen tågade vi vidare till kyrkan för en ceremoni där med. Det är nämligen som så att i ungern så är inte en kyrklig vigsel giltig utan du måste först gifta dig på borgmästarkontoret innan du gör en kortare ceremoni i kyrkan!
Efter kyrkan så var det dags att gå vidare (fortfarande i tåg) till festlokalen! I festlokalen satte vi oss enligt bordsplaceringen och orkestern som följt med oss hela vägen gick upp på scenen och fortsatte spela och folk började dansa på dansgolvet. Sen serverades maten och hela tiden spelade bandet och mellan rätterna så ställde sig folk upp och dansade helt spontant när de kände för det! Menyn såg ut så här:
  • Ostkex och kakor
  • Ungersk soppa med pasta
  • Ungerska nudlar, potatis, ris med köttgryta
  • Kyckling i alla dess former (orkade inte ens smaka på det)
  • Bröllopstårta och säkert 15 andra småtårtor på de olika borden (har var jag bara tvungen att smaka=) )
Vid alla punkter kan ni lägga till kopiösa mängder med sprit eller som för mig som var chaufför alma fröccs, cola, fanta, vatten tja allt allkoholfritt=)

Sen efter all mat så fortsatte dansen och det som var kul var att verkligen alla dansade unga som gamla och det var mest pardans som dominerade. Runt halv tolv tiden fick alla tjejer ett sterinljus i handen som vi tände och ställde oss i en halvcirkel på dansgolvet samtidigt som det släcktes i taket. Mitt i halvcirkeln så dansade bruden med sin far och det var så vackert! I slutet på låten så dansade de ut genom dörren och bruden försvann för att byta om. För fram till tolvslaget så är hon fortfarande brud men efter tolvslaget så byter hon om för då är hon unghustru och kommer sedan indansande med sin man! Medan hon bytte om så fortsatte dansen på dansgolvet och alla dansade med alla fram tills bruden kom tillbaka in ombytt. Då var det dags för henne att samla in pengar/presenter till det nya hemmet och detta gick ut på att man gav sin gåva till brudgummen och fick då dansa att par varv med bruden! Så alla ställde sig på led och stackars Szabina (bruden) fick vackert dansa på ett bra tag eftersom det var 200 gäster! När sista man höll på att dansa med Szabina så slängde Ferenc (brudgummen) en porslinstallrik i golvet som gick i tusen bitar och avbröt dansen, lyfte upp Szabina och bar henne bort mot utgången där de hämtade skyffel och sopkvast. För samtidigt som han smällde tallriken i golvet så hällde alla äldre ut en hel drös med småpengar (1,2 och 5 ft mynt) på golvet. Nu är det brudparets uppgift att sopa ihop alla småpengar men för att symbolisera att de kommer att få jobba för att brödföra sig så sparkar alla gästerna undan mynten samtidigt som de försöker samla ihop dom!

Ja det var verkligen kul att se ett så annorlunda bröllop och detta var verkligen inte så stelt som jag tycker att svenska bröllop kan vara ibland. Det var inga tal bara en massa sång, musik, dans och en hel hög med mat!

Lite bilder bjuder jag naturligtvis på=):










Inga kommentarer: